Treballs presentats

Hola a tothom,

Comparteixo els booktrailers de l’activitat del taller, els resultats en general són interessants, tenint en compte que hem fet més focus en la narrativa i no en les tècniques d’edició.

Com hem comentat anteriorment, l’objectiu de fer el booktrailer, era  explorar el seu potencial com a recurs a l’aula, ja sigui per fomentar la lectura, desenvolupar habilitats digitals o aquelles competències que formin part del vostre pla formatiu.

Wonder from Jordi Ingerto on Vimeo.

GATO QUE LE from Jordi Ingerto on Vimeo.

 

Book Trailer Gurb (trabajo en el aula) from taller de booktrailers on Vimeo.

L’Odissea from taller de booktrailers on Vimeo.

 

A continuació us comparteixo les escaletes dels vídeos i una escaleta tipus com a punt de partida per la creació final del booktrailer.

Exemple escaleta final

escaleta wonder

ESCALETA El gato al que le gustaba la lluvia

ESCALETA Gurb

ESCALETA_l’Odissea

 

7 bancs d’imatges lliures de drets

Us deixem una selecció de bancs d’imatges lliures de drets o amb algunes restriccions, cal mirar  cada cas que podeu fer servir per fer els booktrailers

 1. http://www.freeimages.com/home
 2. http://www.morguefile.com/
 3. http://search.creativecommons.org/
 4. http://openphoto.net/
 5. http://www.stockvault.net/
 6. http://www.freepik.com/
 7. http://www.gratisography.com/

 

5 bancs per descarregar música de forma gratuïta i lliures de drets

Us deixem diferents plataformes on podeu trobar música lliure de drets. Totes elles presenten una gran biblioteca de cançons i efectes de so, classificades per gèneres entre d’altres criteris, que es poden fer servir generalment sense restriccions, tot i que es recomanable mirar en cada cas quin tipus de restriccions tenen. Majoritàriament són gratuïtes.

 1. Youtube Audio Library: https://www.youtube.com/audiolibrary/music
 2. Vimeo Music Store: https://vimeo.com/musicstore
 3. Jamendo: https://www.jamendo.com/es/welcome
 4. Free Music Archive : http://freemusicarchive.org/
 5. Sound Cloud : https://soundcloud.com/

Us recomanem explorar cada un d’ells per veure el funcionament i els tipus de continguts que ofereixen.

Exemples (IV)

En aquests exemples podeu veure com els joves comenten el procés creatiu del booktrailer i les tècniques utilitzades.

El principito

“Hem escollit aquest llibre perquè és un llibre apassionant, que tothom que ho ha llegit es queda amb un…. indescriptible. Perquè s`ha de saber estimar, perquè hi ha molt poca gent que sap on va, perquè una vegada que comencem a caminar hem d’anar lleugers de equipatge, perquè moltes vegades no sabem mirar i no veiem el que tenim davant, i perquè tan sols es veu bé amb el cor.

Hem volgut plasmar tot aquest sentiment en el nostre booktrailer, per això hem elaborat un llibre en 3 dimensions per tal de que aquest sentiments tinguessin vida, però una vida com la d’ “el principito“.

Després ho hem gravat amb el mòbil i l’hem editat amb un programa que ens va ensenyar l’any passat al col•legi.

Creiem que hem de guanyar perquè hem posat l’anima i el cor, i per intentar ser creatives i originals”


 

Aloma

“A la nostra escola, Sant Miquel dels Sants de Vic, ens van proposar fer un treball del llibre que estavem llegint en aquell moment, Aloma de Mercè Rodoreda; un dels projectes era la creació d’un booktrailer i ens va semblar un bon treball on podriem deixar anar la nostra creativitat.

Un cop vam acabar el llibre vam escriure el guió i vam dibuixar l’storyboard. Després només vam haver de presentar el guió a la profesora de la matèria perquè ens donés llum verde i poguésim tirar endevant, un cop fet, vam gravar el monòleg principal i llavors les altres imatges van ser o gravades per nosaltres mateixos o bé extrets d’Internet, lliures de drets.

L’actriu del booktrailer és la germana d’un dels components del grup, la Laura Domènech, ella estudia a l’Institut de Teatre de Barcelona i es va oferir a participar al projecte.

Un cop acabat el rodatge vam passar a la postproducció, on vam editar el contingut amb el programa Final Cut Pro X. Finalment el vam presentar a classe i pujar a Youtube.

Creiem que el nostre booktrailer té possibilitats de guanyar perquè és simple però concís, la música encaixa molt bé amb el contingut i el producte final reflexa l’argument del llibre sense donar a conéixer masses detalls però deixant intrigat al públic.”

https://vimeo.com/111440159


 

Como agua para chocolate

Vam pactar que triaríem un llibre que estigués relacionat amb el gust per poder dur a terme el tipus de gravació que hem fet, tot alternant text del llibre i gravacions de la creació d’un plat. Partint d’aquesta idea, “Como agua para chocolate” era perfecte.

Des de un primer moment, vam decidir que gravaríem a una cuina vella que combinés colors de gamma càlida, de manera que, ja d’inici, el film fos alegre i es reflectís certa sensació d’antiguitat. La olla, els estris, i també la música han estat escollits prèviament per seguir mantenint aquest to antic. Tanmateix, vam escollir gravar amb plans de detall de manera que l’espectador es senti pròxim a les imatges i vam necessitar seleccionar molt bé les frases subratllades del llibre per tal que la persona que visualitza el vídeo entengui de que tracta el aquest i aconsegueixi emfatitzar amb els personatges.

A fi de no manipular la imaginació del futur lector, hem procurat que no surti cap rostre de persona al complet.

https://vimeo.com/111440159


Ciutats de paper de John Green

“És un llibre amb un rerefons significatiu per a nosaltres i pensem que pot ser-ho també per a les persones que s’animin a llegir-lo: va més enllà de les aparences, i transporta el lector en una doble aventura. A més, ens va agradar a tots quan el vam llegir. És per això que el vam triar.

Per fer el booktrailer vam haver d’elaborar un guió amb les idees que ens suggeria el llibre, i després pensar en quina seria la millor manera de representar-les. Un cop fet això vam optar per un booktrailer minimalista, visual i metafòric.

Pensem que hem arribat a copsar el significat del llibre i transmetre’l d’una manera gràfica. Sense desvelar la trama, aconseguim crear una intriga que esperem que inciti a llegir el llibre. No és aquest l’objectiu d’un bon booktrailer?”


Assassinat a l’Orient Express

Hem triat aquest llibre per que ens agraden molt els llibres de misteri i suspens, ja que per la gent jove és més trepidant i emocionant que no una historia lenta. El tràiler ha estat gravat al museu del ferrocarril de Vilanova, l’hem muntat amb el “adobe premiere” i amb els consells del nostre professor d’informàtica. Creiem que hauriem de guanyar el premi, per que la nostre producció conté elements de curiositat amb els que enganxem als espectadors i per que comrin el llibre”

4 eines d’escriptori per editar vídeos

Hem vist en un post anterior eines online, a continuació us deixem eines d’escriptori que es poden fer servir a l’aula per l’edició de vídeos.

 1. Windows Movie Maker: per entorns windows. http://windows.microsoft.com/es-es/windows-live/movie-maker
 2. iMovie, per entorns apple  http://www.apple.com/es/ios/imovie/
 3. Adobe Premiere, per usuaris més avançats  http://www.adobe.com/es/products/premiere.html
 4. Final Cut Pro X, per entorns apple  https://www.apple.com/es/final-cut-pro/

Com identificar la idea del booktrailer

Com hen dit anteriorment, el booktrailer comercial té com a objectiu captar l’atenció del lector i incitar-lo a la lectura,  per tant no ha d’explicar la història.

El booktrailer ha de girar entorn a una idea principal, per simplificar el missatge, la seva codificació i per orientar a l’espectador a una finalitat. Voler explicar masses coses fa més complexe tota la comunicació i tindrem més riscos que el vídeo sigui menys efectiu.

Alguns dels eixos que es poden fer servir per fer el booktrailer són:

 • una idea força que trasmet el llibre
 • una situació concreta del llibre
 • un personatge principal

En el cas del booktrailer aplicat a l’aula cal adaptar aquestes normes al propi contexte.

 

5 plataformes de creació de vídeos online

En aquesta llista us facilitem un llistat de senzilles eines online per editar vídeos. La majoria funcionen amb sistemes de plantilles per facilitar la creació del vídeo, a més incorporen diferents efectes i músiques.

Us recomanem explorar cada una d’elles per veure el funcionament,  els tipus de continguts que ofereixen i com es poden adaptar als vostres objectius a l’aula.

Exemples de booktrailers (III)

En aquests booktrailers podeu veure que es pot fer un booktrailer de qualsevol temàtica, només cal definir el missatge que es vol transmetre i com ho codifiquem.

Urbrands és un llibre de màrqueting personal de Risto Mejide.


Los cuentos de Patatu d’Angels Bassas. En aquest llibre infantil, podeu observar que es fa servir l’autor amb una breu explicació i les imatges del llibre.

En aquests cas, un llibre sobre salut del Dr. Estivill, es fan dues propostes amb tècniques i rescursos diferents.